Kahve’nin anavatanı olan Etiyopya’nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doğal olarak yetiştiği bölgelerde yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeşit ekmek yapıyordu. Meyveleri kaynatıldıktan sonra suyu içilmek suretiyle tıbbi amaçlı kullanılıyor ve "sihirli meyve" olarak adlandırılıyordu.
Yavuz Sultan Selim döneminde (1517) Yemen Valisi Özdemir Paşa, Yemen'de içtiği ve çok sevdiği kahveyi İstanbul'a getirmiştir.Kahve, kısa zamanda itibarlı bir içecek olarak saray mutfağında yerini aldı ve büyük ilgi gördü. Saray görevleri arasına "kahvecibaşı" adında bir de rütbe eklendi. Padişahın ya da bağlı olduğu devlet büyüğünün kahvesini pişirmekle görevli olan kahvecibaşı, sadık ve sır tutmasını bilenler arasından seçilirdi. Osmanlı tarihinde kahvecibaşılıktan sadrazamlığa yükselenlere bile rastlandı.
Saraydan konaklara ardından evlere giren kahve, İstanbul halkının kısa sürede tutkunu olduğu bir lezzet haline geldi. Satın alınan çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulup, dibeklerde dövüldükten sonra cezvelerde pişiriliyordu.
Tarihi bir kenara bırakırsak kafein çoğumuzun olmazsa olmazları arasında, bir fincan kahvenin 40 yıl hatırının olduğu söylenir, doğru zamanda ve doğru miktarda kullıldığında kafein hem ruhunuz hem de vücdunuz için sağlıklı bir tetikleyici olabilir.
Araştırmacılar; canlandırıcı, uyku açıcı, enerji verici ve daha birçok farklı özelliği olan bu içecek hakkında son 60 yıl içerisinde yaklaşık 21 bin araştırma yaptılar. Bu da yıllar içerisinde neredeyse her gün, kahveyle ilgili yeni bir araştırma yapıldığını gösteriyor. Fakat halen kafeinin tam olarak ne olduğunu, nelere kadir olduğunu bilmiyorsanız

Spordan Önce Kahve İçmek Hızınızı ve Dayanıklılığınızı Artırıyor

Kafein merkezi sinir sisteminizi hareketlendirdiği için, hem kalp atışınızı hem de nefes alış veriş hızınızı artırır. Bu ikisi birleşince bedeninizden antrenmanlar sırasında üst düzey bir performans almayı garantilemiş olursunuz. Kafeinin, kaslarınız üzerinde de doğrudan etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Nasıl mı? Herhangi bir kas lifinin kasılabilmesi için bu kas lifi içerisinde kalsiyum salınımının gerçekleşmesi gerekir. Kafein ise kas liflerine bağlı olan adenozin alıcılarının yolunu keserek daha çok miktarda kalsiyum salınımını harekete geçirecek olan elektriksel aktiviteyi tetikler. Böylece kas kasılmaları yoğunlaşır.
• ANTRENMANINIZI HIZLANDIRIN. Araştırmalara göre spora başlamadan yarım saat ile bir saat kadar önce 140 ila 400 miligram kadar kafein almak hem hızınızı hem de dayanıklılığınızı artırır. Kafein hapı yerine kahveyi tercih etmeniz de öneriliyor.
• DİKKATİ ELDEN BIRAKMAYIN. Eğer daha önceden herhangi bir kalp rahatsızlığı geçirdiyseniz veya ailenizde kalp hastalığı yaygınsa, kafein oranı yüksek içeceklere karşı daha temkinli davranmanızda yarar var. Yapılan bir araştırmaya göre 200 miligram kafein spor sırasında koroner atardamarları daralttığı için kalbe giden kan akışnı yüzde 39 civarında düşürüyor.

Spordan Sonra Kahve İçmek Kanserden Koruyor


ABD’nin New Jersey kentindeki Rutgers Ernest Mario Eczacılık Fakültesi’nde yapılan deneylerde, kafein tüketimi ile deri kanserinin azalması arasında doğrudan bağlantı görüldü.
Aynı bağlantı spor ve kanser arasında da var. Ancak bu ikisi bir araya geldiğinde kanserli hücrelerden kurtulma olasılığı çok daha fazla artıyor. Yapılan deneylerde, egzersiz yaptırılan ve kafein enjekte edilen farelerin güneş ışığına fazla maruz kalmaktan oluşan deri tümörlerinin yüzde 62 azaldığı görüldü. Dr. Yao-Ping Lu, fareler üzerinde ulaşılan sonuçların insanlara da uygulanabilir olduğunu, spor ve kahve kombinasyonunun deri kanseri tedavisine uygulanabileceğini söyledi.

Kafein Hakkında Yanlış Bilinenler

Kahve uykuyu etkiler mi?

 Kafeinin insan vücudundaki etkisi maksimum 5 saat sürer yani kahve içtiğiniz zaman uykuyu en fazla 5 saatilğine ertelemiş olursunuz.

Kafein zayıflamaya yardım eder mi?

Kafein, her ne kadar iştah kapatıcı olsa da kilo alımı ya da verimine kendi başına bir etkide bulunmaz.

Kafein'in aldığınız ilaçlara bir etkisi var mıdır?

vücudun soğuk algınlığı ilaçlarını daha iyi absorbe etmesini sağlamaktadır.

Kafein bir ilaç mıdır?

Kafeinin ispatlanmış çok az yararı vardır ama ispatlananlardan biri, iltihap sökücü özelliğinin olmasıdır. Ayrıca kafein, bunama, Parkinson Hastalığı, diyabet, karaciğer ve kolon kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Kafein anti depresif midir?

Kafein, depresyonu önlemeye yardımcıdır. Araştırmalara göre, günde 2 fincandan fazla kahve içen insanlar, içmeyenlere oranla daha az depresyona girmektedirler.

Kafein bağımlılık yapar mı?

Evet, kafein bir çeşit uyuşturucudur ama alkol ve nikotinin aksine, bağımlılık problemlerine neden olmaz.

Kafein geceden kalma durumlar için bir ilaç mıdır?

Hayır, her ne kadar kahveyi içtiğinizde kendinizi ayılmış gibi hissetseniz de, bu aslında psikolojik bir durumdur.

Kafein dehidrasyona neden olur mu?

Kafeinin idrar sökücü özelliği vardır fakat günde ölçülü miktarda kafein tüketildiği sürece böyle bir risk yoktur.

Kafein tansiyonu etkiler mi?

Kafein alımından sonra kan basıncı artar. Bu nedenle, kafeina karşı hassasiyet gösteren insanların ya da yüksek tansiyonu olanların kahve alımını limitlemeleri gerekmektedir. Ama kafeinin, kan basıncında uzun vadeli bir etkisi bulunmamaktadır.

Ayrıca Kahve Telvesi Cildinizi yumuşatır, Saçlarınızı Parlatır, Kötü Kokuları yok eder, Mobilyalardaki çatlakları kapatır, Aletleri ve mutfak gereçlerini temizler..

Categories:

Leave a Reply