İnsan vücudu temelde 3 çeşit olarak ele alınmaktadır bunlar ; ektomorf,endomorf,mezomorf olarak adlanrılmaktadır bu vücut tipleri kendilerine has özellikler göstermektedir. Vücut tipiniz antrenman programınız, beslenme düzeniniz ve dinlenme ihtiyacınızı bilmeniz açısından önemlidir.
EKTOMORF: kemik yapısı ince. Zayıf. Kilo alamayan ve uzun kolları olan omuz ve göğüs kafesleri dar ve kas kütlesi düşük olan fakat tamamen yağsız bir yapıda halk arasında minyon diye tabir edilen kişilerdir. Sportif alanda atletizm, uzun atlama, aerobic, stuntman, akrobatik, golf, yüzme,bilardo ve tenis gibi sporlara daha yatkındırlar. Vücut geliştirmecilerden ektomorfi yapılı sporcular az değildir. Mesela Frank Zane Ektomorfi yapılı sporcudur. bazıları karışık tip demektedir ama ağırlık ektomorfidir. Yıllardır hacim için uğraşıp ancak bu kadarını elde edebildiğini kendisi söylemektedir. Bunun dışında resimlerinden ektomorfi olduğunu anlıyoruz. Bunun dışında dopinglerden ölen Andreas Münzer de ektomrofidir. Sakın Mr.Olimpia resimlerine bakmayın. Orada ilaç ile atletik görünümdedir hacim almak için 5 sporcunun kullandığı ilacı bir küründe kullanabilmiştir ve yapısını ancak bu seviyeye getirebilmiştir. Mesela Andreas der ki:" ben diyet için çok uğraşmam. Yağlarım kendiliğinden kayıp olur vücudum buna istidatlıdır der." Bir başka tüyo verelim. Ektomorfilerin bacak kasları en hızlı gelişen kaslardır. Andreas Münzerin de en iyi kas kütlesi bacaklarıdır. Göğüs kasları geride kalmıştır mesela.
MEZOMORF: Halk arasında atletik yapı denilir. Fakat bu yapıda birçokları hataya düşer. Atletik yapı doğuştan kasları dolgun, kemikleri sağlam ve gelişmeye istidatlı kişilerdir. Atletik yapıdaki kişilerin boyları küçük olmaz. yani 1.60 boyunda atletik sporcu olmamaktadır(tartışmaya açık bir konu). Bu tiplerin omuzları geniş, göğüsleri dolgun ve bacakları da dolgundur. Dengesiz beslenmeye gitmediği takdirde kolayca yağlanıp şişmanlamazlar. Atletik bir yapının oluşması için genetik faktöründe ona göre düzenli sağlam olması gerekiyor.
ENDOMORF: Kemikleri kalın. Vücudu dolgun ve anlaşılır tabirle yuvarlak bir yapıları vardır. Vücut geliştirmede yapmış olsalar omuz ve bizepslerin orantıları aynıdır. Yani dışarıdan baktığımızda kollar düz durur fakat hacimli ve yuvarlaktır. Vücutları çabuk şişmanlamaya müsaittir ve genelde hacim aldıklarında çabuk yağ bağlarlar. yarışmacı endormofilerin şansı çok zordur. Definasyonlarda ciddi sorun yaşayabiliyorlar. Örneğin Casey Viator yıllardır uğraştığı yarışmalardan(her türlü diyeti denemiştir) istediği başarıyı alamamıştır. King kamali de öyledir.
Bu tip sporcular kuvvet sporunda idealdir. Strongman, powerlifting, boks gibi sporlarda başarılı olurlar. Örneğin Sinan şamil Sam endormorfi yapılı sporcudur.
bunula beraber ara tipler de mevcuttur, mesela Mezomorfi ile Endomorfinin karışımı veya Ektomorfi ile Mezomorfinin karışımı gibi..
Categories: